GLA:D ®​

​​Vi tilbyder GLA:D® Hofte/Knæ samt GLA:D® Ryg.

GLA:D® Hofte/Knæ er træning, rådgivning og uddannelse til borgere med knæ-og hofteartrose. Studier viser at træning og uddannelse har tre gange så god effekt som smertestillende medicin som fx Panodil og Ipren og for mange kan operation udsættes eller helt undgås. Du skal være opmærksom på, at har du haft en ledbåndsskade eller en brusk- eller meniskskade, så øges risikoen for artrose væsentligt.

Vores GLA:D® træning foregår som et 8 ugers holdtræningstilbud med 2 gange træning på aften- og formiddagshold. De første 2 gange bliver du grundig undersøgt og instrueret i dine træningsøvelser. Du kan træne derhjemme selv, men for atfå den bedste effekt - og hvis du har svær artrose - skal du konsultere dette med en fysioterapeut, der er uddannet i GLA:D®. Ved tilmelding skal du samtidig udfylde et spørgeskema ved opstart, efter 3mdr. og efter 9mdr. Herudover får du 2 gange med teoretisk uddannelse på hold, så hele pakken udgør 9 uger.

Træning af slidgigt i hofte/knæ er baseret på principperne for neuromuskulær træning (også kaldet NEMEX-træning). NEMEX træning er først og fremmest bevidsthed om din ledposition i forhold til hinanden. Hvis du har artrose/slidgigt i hofte- og eller knæled, er det afgørende, at dine led belastes i et neutralt mønster – dvs. at hofte, knæ og fod ligger langs samme lodrette linje. Har du tendens til at være hjulbenet eller kalveknæet, kræver det ekstra koncentration i begyndelsen.

Øvelserne er testet på mennesker med forskellige grader af artrose/slidgigt, herunder patienter som skal have/har fået indopereret kunstige led. Det har vist sig at ca. 90% af deltagerne får mindsket deres smerter, forøget deres funktions niveau samt flere undgår eller udskyder operation. Det har også vist sig at uddannelse af patienter er meget vigtig for at forstå og håndtere sin problematik. I GLA:D® Hofte/Knæ er der i løbet af trænings perioden derfor indlagt 

2 x 1,5 times teoretisk holdundervisning med fokus på patientuddannelse. Ved forundersøgelsen testes du i to forskellige funktionelle øvelser inden opstart, og du re-testes efter endt forløb. Her evaluerer vi sammen forløbet og lægger en plan for fremtiden.

Når du træner:

1.​Lærer du at bruge fod-, hofte- og knæled hensigtsmæssigt.

2.​Styrker bestemte muskler, så du mindsker belastningen og forbedrer stabiliteten i leddene.

3.​Øvelserne kan udføres med forskellig sværhedsgrad og tilpasses den enkelte deltager.

I træningen indgår opvarmning, styrke af muskelkorsettet, hofte-, knæ- og fodstilling, styrke af benmuskler, trappegang samt rejse/sætte sig samt nedvarmning og udspænding. Når du træner, sørger du for at vedligeholde eller forbedre din funktion og bevægelsesfrihed.

Patientudtagelse - Min Historie

Det hele startede i april 2018.

Jeg fik ondt i højre balle. Troede, det var iskias og tog til vores dygtige behandler, der bl.a. giver akupunktur og massage - og fik et meget lang nål ind i ballen. Det har hjulpet før, men gjorde det desværre ikke denne gang.

Det blev værre og værre. Smerterne trak ned i låret og til sidst helt ned under foden.

Det gjorde mega ondt, når jeg stod, bevægede mig og lå. Jeg sov rigtig dårligt og forsøgte mig med puder af forskellig tykkelser under knæet for at dæmpe smerterne. Jeg tog smertestillende medicin til natten.

I mellemtiden havde jeg været til røntgen og fået konstateret begyndende slidgigt.

Jeg fik henvisning til fys. og begyndte der i august. Det blev starten på et godt og positivt forløb.

Heldigvis “landede” jeg hos Måløv Fysioterapi, hvor 9 søde, kompetente og tålmodige fysser arbejder på at hjælpe alle os “krykhusarer”.

Jeg fik sat fokus på bedre siddestilling (skråpude og rygpude), stå på begge ben, ny sovestilling uden pude og gang. Det var ret vigtigt, for det gik op for mig, hvor mange dårlige vaner, jeg havde tillagt mig for at kompensere for smerterne. Samtidig fik jeg dejlig massage og hjemmeøvelser.

Disse tiltag hjalp stille og roligt. Jeg trænede flittigt i flere måneder, men syntes pludselig, at det ikke rykkede mere.

I juni 2019 blev jeg tilbudt at starte på GLA:D®-træning, og det blev vendepunktet😃

GLA:D®-træning foregår på hold 2 gange 1 time om ugen i 8 uger under vejledning af en specialuddannet fys. Der var desuden 2 timers relevant teoretisk undervisning.

GLA:D®-træning er skræddersyet til den enkelte med stor bold, elastikker af forskellige hårdhedsgrader og stepbænk m.m. Her har spejlet været en stor hjælp, så jeg selv kan tjekke, at øvelserne udføres rigtigt.

Sådan en times træning giver hjertebanken og sved på panden, men også tilfredsstillelse, sammenhold og godt humør.

Hvorfor hjælper GLA:D® efter min mening?

Der er hele tiden en fys, der kan vejlede og rette dig, så du får fat i de rigtige muskler, udfører den rigtig øvelse - det rigtige antal gange.

Fyssen er også rigtig god til at motivere og opmuntre, når “alting føles lidt surt og uoverskueligt”. Det kan f.eks. være, når du har trænet flittigt, og alligevelfår flere smerter igen. Så er det dejligt at høre, “at det kan gå lidt op og ned, når man har et slidt hofte eller knæ”.

Fyssen følger dig gennem hele forløbet og sørger f.eks. for, at øvelserne gøres sværere - i takt med, at du bliver stærkere og får bedre balance.

Holdtræning med mennesker, der har de samme vanskeligheder, giver et hyggeligt sammenhold. Man kan snakke lidt, udveksle erfaringer og gode idéer.

Mange af os har ofte en forventning om, at de specialister, vi opsøger, skal fikse os med piller, massage, nåle...

Sådan er det ikke med GLA:D®.

Det gik ret hurtigt op for mig, at det (selvfølgelig med fyssens hjælp) var MIT ANSVAR AT FÅ DET BEDRE. Jeg skulle være seriøs med træningen for min egen skyld!

Efter at have afsluttet GLA:D®, er jeg kommet ind i en god rutine med at træne 2 faste dage (1 time pr. gang). Det er hård træning, men det er min erfaring, at det er det, der rykker. De andre dage går jeg eller aktiverer hoften på andre måder. Det fungerer for mig.

Hvordan har min hofte det?

  • Smerterne er blevet mindre (fra 4 til 2 ud af 10). (Mit fremtidige mål er at blive helt smertefri, så jeg f.eks. kan gå uden at halte. Det arbejder jeg hårdt på, og det skal nok lykkes).
  • Jeg kan gå på trapper med benskift
  • Det gør ikke så ondt at komme i gang efter at have siddet eller kørt bil
  • Jeg kan oftere gå uden at halte, når jeg lige er kommet i gang
  • Jeg kan sove uden medicin
  • Humøret er blevet bedre, fordi jeg ved, at jeg selv kan gøre en forskel - og tror på det. Før har jeg ind imellem tænkt på, om jeg skulle blive ved med at have smerter og halte resten af mit liv. Selv om jeg er 72 år, er det trist at føle sig reduceret, når der er så meget, jeg gerne vil
  • Heldigvis har jeg sluppet de sorte tanker takket være GLA:D® og Måløv Fysioterapi.

TUSIND TAK😍​

og 💕fra Lis Gerhardt

September 2019

​​​

GLA:D® Ryg er et nyt behandlingstilbud til patienter med langvarige eller tilbagevendende rygsmerter, der påvirker hverdagen negativt. Træningen er udviklet af forskere og behandlere på SDU (Syddansk Universitet). Programmet følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for behandling af patienter med rygsmerter og bygger på principperne for hjælp-til-selvhjælp på samme måde som GLA:D® for patienter med hofte/knæsmerter. Der er videnskabelig dokumentation for god effekt af:

1.​Vejledt træning

2.​Generel fysisk aktivitet

3.​Manuel behandling

4.​Få viden om rygsmerter.

Forløbet indeholder en forundersøgelse (45 min.) hvor vi vil undersøge dig og din problemstilling. Vi vil i fællesskab vurdere om et GLA:D® Ryg forløb er det rigtige for dig, samt om der er andre relevante tiltag du kan overveje. I forundersøgelsen indgår 5 simple funktionstests. Efterfølgende er der 2 gange 1 times teoretisk patientuddannelse. Den teoretiske undervisning har fokus på information om ryggen og rygsmerter og hvordan du på bedst muligt kan håndtere dine smerter. Undervisningen foregår med resten af holdet.

Der vil derefter være 16 gange superviseret holdtræning og foregår altid under supervision af en certificeret GLA:D® Ryg fysioterapeut. Holdtræningen varer 55 min. hvori du vil blive justeret i både udførelsen af hver enkelt øvelse, men også i sværhedsgraden af dem. Vi underviser og vejleder dig ud fra et program, der er udviklet ved Syddansk Universitet, som vi målretter til dit behov. Du får en træningsdagbog med hjem med illustration af øvelserne. Din behandler sørger for at registrere undersøgelsesfund i GLA:D® Ryg registret. Du vil blive re-testet i slutningen og forløbet evalueres. Herudfra aftales evt. plan for fremtidig fysisk aktivitetsniveau.

For at få optimalt udbytte af forløbet anbefaler vi, at du så vidt muligt deltager hver gang. Vi opfordrer dig til gradvist at være mere fysisk aktiv, f.eks. gå flere ture, cykle på arbejde eller hvad vi bliver enige om, kunne være godt for dig. Du skal også være indstillet på, at træning muligvis vil forværre dine smerter en overgang. Det er ufarligt, men naturligvis ubehageligt. Endeligt er det en del af forløbet, at du besvarer spørgeskemaer, når du starter GLA:D® Ryg og igen efter 3, 6 og 12 måneder, så du bidrager til en større viden om rygbesvær.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at patienter med behandlingskrævende rygbesvær tilbydes GLA:D® Ryg. Behandlingen bygger på nyeste viden og tilbyder viden om rygsmerter (patientuddannelse) og vejledt træning for at give dig redskaber til selv i højere grad at kunne styre dine rygsmerter, også efter afsluttet forløb.

Læs mere her www.glaid.dk eller på www.gladryg.sdu.dk

Med venlig hilsen

Lone Bregnhøj, Jan Schrøder, og Christina Papp Svendsen  (certificerede GLA:D instruktører)​

kontakt måløv fysioterapi

​Vil du høre mere om de forskellige behandlingstyper vi tilbyder, er du altid velkommen til at kontakte os.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer alle henvendelser inden for 24 timer.

Felter markeret med * skal udfyldes.​

udtalelser & anebfalinger

hvad mener vores kunder?

Vi har masser af gode anmeldelser på både Google og Facebook, hvor vores kunder og besøgende fortæller om deres oplevelser. Her på klinikken gør vi alt hvad vi kan, for at du får den bedste oplevelse.

Vurderet 5 ud af 5 baseret på 7 bedømmelser.​

din sundhed i centrum

BOOK TID TIL BEHANDLING ONLINE

Vi sidder klar ved telefonen på tlf.: +45 4497 3434 hvor vi kan være behjælpelige med booking, samt relevante spørgsmål om klinikken. Du kan også booke tid til behandling online ved at klikke herunder.

Kontakt os

Måløv Fysioterapi

CVR-nummer: 26203155

Måløv Hovedgade 61, 2760 Måløv

Klik her for rutevejledning

Telefon: +45 4497 3434

E-mail: info@mfys.dk

Om Måløv Fysioterapi

Vi byder indenfor til de bedste muligheder for træning i lyse, moderne lokaler, tæt beliggende på Måløv Station.

Fysioterapeuterne i huset har en bred erfaring og dækker over mange forskellige behandlingsformer, samt attraktive former for holdtræninger og tilskudsordninger.

​© 2022 Måløv Fysioterapi. Alle rettigheder forbeholdes.  facebook-white