Patientudtagelse - Min Historie
Det hele startede i april 2018.
Jeg fik ondt i højre balle. Troede, det var iskias og tog til vores dygtige behandler, der bl.a. giver akupunktur og massage - og fik et meget lang nål ind i ballen. Det har hjulpet før, men gjorde det desværre ikke denne gang.
Det blev værre og værre. Smerterne trak ned i låret og til sidst helt ned under foden.
Det gjorde mega ondt, når jeg stod, bevægede mig og lå. Jeg sov rigtig dårligt og forsøgte mig med puder af forskellig tykkelser under knæet for at dæmpe smerterne. Jeg tog smertestillende medicin til natten.
I mellemtiden havde jeg været til røntgen og fået konstateret begyndende slidgigt.
Jeg fik henvisning til fys. og begyndte der i august. Det blev starten på et godt og positivt forløb.
Heldigvis “landede” jeg hos Måløv Fysioterapi, hvor 9 søde, kompetente og tålmodige fysser arbejder på at hjælpe alle os “krykhusarer”.
Jeg fik sat fokus på bedre siddestilling (skråpude og rygpude), stå på begge ben, ny sovestilling uden pude og gang. Det var ret vigtigt, for det gik op for mig, hvor mange dårlige vaner, jeg havde tillagt mig for at kompensere for smerterne. Samtidig fik jeg dejlig massage og hjemmeøvelser.
Disse tiltag hjalp stille og roligt. Jeg trænede flittigt i flere måneder, men syntes pludselig, at det ikke rykkede mere.
I juni 2019 blev jeg tilbudt at starte på GLA:D®-træning, og det blev vendepunktet😃
GLA:D®-træning foregår på hold 2 gange 1 time om ugen i 8 uger under vejledning af en specialuddannet fys. Der var desuden 2 timers relevant teoretisk undervisning.
GLA:D®-træning er skræddersyet til den enkelte med stor bold, elastikker af forskellige hårdhedsgrader og stepbænk m.m. Her har spejlet været en stor hjælp, så jeg selv kan tjekke, at øvelserne udføres rigtigt.
Sådan en times træning giver hjertebanken og sved på panden, men også tilfredsstillelse, sammenhold og godt humør.
Hvorfor hjælper GLA:D® efter min mening?
Der er hele tiden en fys, der kan vejlede og rette dig, så du får fat i de rigtige muskler, udfører den rigtig øvelse - det rigtige antal gange.
Fyssen er også rigtig god til at motivere og opmuntre, når “alting føles lidt surt og uoverskueligt”. Det kan f.eks. være, når du har trænet flittigt, og alligevelfår flere smerter igen. Så er det dejligt at høre, “at det kan gå lidt op og ned, når man har et slidt hofte eller knæ”.
Fyssen følger dig gennem hele forløbet og sørger f.eks. for, at øvelserne gøres sværere - i takt med, at du bliver stærkere og får bedre balance.
Holdtræning med mennesker, der har de samme vanskeligheder, giver et hyggeligt sammenhold. Man kan snakke lidt, udveksle erfaringer og gode idéer.
Mange af os har ofte en forventning om, at de specialister, vi opsøger, skal fikse os med piller, massage, nåle...
Sådan er det ikke med GLA:D®.
Det gik ret hurtigt op for mig, at det (selvfølgelig med fyssens hjælp) var MIT ANSVAR AT FÅ DET BEDRE. Jeg skulle være seriøs med træningen for min egen skyld!
Efter at have afsluttet GLA:D®, er jeg kommet ind i en god rutine med at træne 2 faste dage (1 time pr. gang). Det er hård træning, men det er min erfaring, at det er det, der rykker. De andre dage går jeg eller aktiverer hoften på andre måder. Det fungerer for mig.
Hvordan har min hofte det?
- Smerterne er blevet mindre (fra 4 til 2 ud af 10). (Mit fremtidige mål er at blive helt smertefri, så jeg f.eks. kan gå uden at halte. Det arbejder jeg hårdt på, og det skal nok lykkes).
- Jeg kan gå på trapper med benskift
- Det gør ikke så ondt at komme i gang efter at have siddet eller kørt bil
- Jeg kan oftere gå uden at halte, når jeg lige er kommet i gang
- Jeg kan sove uden medicin
- Humøret er blevet bedre, fordi jeg ved, at jeg selv kan gøre en forskel - og tror på det. Før har jeg ind imellem tænkt på, om jeg skulle blive ved med at have smerter og halte resten af mit liv. Selv om jeg er 72 år, er det trist at føle sig reduceret, når der er så meget, jeg gerne vil
- Heldigvis har jeg sluppet de sorte tanker takket være GLA:D® og Måløv Fysioterapi.
TUSIND TAK😍
og 💕fra Lis Gerhardt
September 2019